home icon
Kaarten
Op FunnyGames.be vind je de leukste verzameling Solitaire spelletjes! Je vindt hier maar liefst 56 verschillende Solitaire spelletjes, zoals bijvoorbeeld Patience 1 & Crescent Solitaire

Solitaire spelletjes en patience

Solitaire verwijst naar een verzameling kaartspellen die je in je eentje kunt spelen met één of meer pakken kaarten. De kaarten worden met de afbeelding naar boven of naar beneden in een bepaalde volgorde op tafel gelegd. Je doel is om de kaarten te sorteren op kleur en nummer. Mensen noemen dit soort spellen vaak solitaire of patience, maar deze termen betekenen eigenlijk niet precies hetzelfde. ‘Solitaire’ wordt in het Engels ook gebruikt om spellen voor één speler te beschrijven die worden gespeeld met stenen, tegels, pinnetjes en dergelijke. 'Patience' verwijst echter specifiek naar solitaire-spellen die met kaarten worden gespeeld.

Het klassieke patience spel: Klondike Solitaire

De klassieke versie van het spel heet Klondike Solitaire. Dit spel wordt in Nederland vaak ‘patience’ of ‘mochelen’ genoemd. De kaarten zijn verdeeld in 7 kolommen, waarvan alleen de bovenste kaart van de stapel open gelegd wordt. De 24 overgebleven kaarten worden naast de kolommen op 1 stapel geplaatst. Deze stapel kaarten die niet zijn rondgedeeld heet de reserve stapel. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad kun je één kaart of drie kaarten tegelijk van de stapel pakken. Boven de gedeelde kaarten zie je ook altijd 4 lege vakken, deze heten de kaart stapels. Als je een aas vindt, kan je ze hier op leggen. De azen zijn de basis waarop je de rest van de kleur opbouwt. Binnen de kolommen kun je de kaarten in aflopende volgorde sorteren, afwisselend tussen rode en zwarte kleuren, voordat je de kaarten naar de kaart stapels verplaatst.

Solitaire variaties

We hebben ook veel leuke spelvariaties van solitaire verzameld. Op deze pagina vind je een aantal toffe games die het kaartspel solitaire combineren met andere spelletjes, zoals Twenty48. Er zijn ook een aantal uitdagende variaties op het klassieke Klondike. Hieronder vind je een een aantal populaire voorbeelden.

Spider solitaire

Spider is een versie waarbij al het opbouwen en sorteren plaatsvindt in de kolommen in plaats van in de lege kaart stapels rechtsboven. Wanneer een reeks in aflopende volgorde wordt voltooid, verdwijnt deze automatisch van het tableau en worden de kaarten naar een van de kaart stapels verplaatst.

Pyramid solitaire

In pyramid solitaire zijn de kaarten gesorteerd in pieken op een piramide lijkt. Je kunt de openliggende kaarten verwijderen door ze te combineren om 13 te maken, of - in sommige variaties - door een kaart te kiezen met een waarde van één punt boven of onder de vorige kaart. Het doel van het spel is om alle kaarten met de afbeelding naar beneden bloot te leggen en te verwijderen.

Crescent solitaire

Deze uitdagende versie gebruikt twee pakken kaarten. Sorteer de kaarten in een halve maan vorm (een crescent) en verplaats ze naar de aflopende of de oplopende kaartstapels. Je moet alle kaarten in de halve maan wegruimen. Als je niks meer kan, dan mag je maximaal drie keer herschudden met de overgebleven kaarten.

Freecell

Freecell is een open spel. Dat wil zeggen dat alle kaarten naar boven zijn gericht en dus open liggen. Je kan echter alleen de bovenste (of de bovenste rij) uit elke kolom verplaatsen. Sorteer het kaartspel op de kolommen en verplaats ze naar de kaartstapels.

Gerelateerde categorieën